Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klub Maják v Dlouhých Rzech

Říká se, že „pachatel se vrací na místo činu“, a tak se i členové klubu Maják Hořice po čtyřech letech vrátili znovu prožít psycho-rehabilitační pobyt rodin se zdravotně postiženými dětmi do rekreačního zařízení Astra v Dlouhých Rzech.

Říká se, že „pachatel se vrací na místo činu“, a tak se i členové klubu Maják Hořice po čtyřech letech vrátili znovu prožít psycho-rehabilitační pobyt rodin se zdravotně postiženými dětmi do rekreačního zařízení Astra v Dlouhých Rzech.

V pátek 25. 9. 2015 všichni postupně přijížděli do Orlických hor, kde se rekreační středisko nachází a hned po večeři byli seznámeni s nabitým programem.

Hned první večer si děti zazpívaly za doprovodu kytary s Radkou Štěpánkovou, a když už byly hlasivky unavené, tak šli všichni do kina (pan Vrabec byl tak hodný a vzal s sebou velké promítací plátno a projektor). Koho přestalo kino bavit, tak si mohl malovat, skládat různé motivy ze zažehlovacích korálků nebo dělat zvířátka z balónků. Takto jsme trávili všechny ostatní večery dokud se děti neunavily a neulehly ke spánku.

V sobotu dopoledne začaly tvořivé dílny. Dle přání dětí se zdobila trička různými technikami: sítotiskem, tupováním a klasickou malbou. Za chvíli tak lezli po tričkách krabi, želvy a pavouci, jezdila auta, motorky, létali motýli a plavaly ryby. Jakmile barvy zaschly, okamžitě se všechny děti převlékaly do nových triček a všem to moc slušelo.

Po obědě jsme se vydali, do malebné krajiny Orlických hor, na cestu za pokladem a jelikož v okolí je několik bunkrů, byla cesta s plněním úkolů opravdu dobrodružná. Na konci čekal na děti zasloužený poklad, který si musely sami najít.

V neděli dopoledne jsme v rámci tvořivých dílen dělali gelové svíčky tak, že si děti do svícínků naskládaly různé kamínky a mušličky, ještě jako vzpomínka na prázdniny, ale i koření a lístky a tak vznikaly už i vánoční dekorace. Než se rozehřál vosk, stavěly si děti pomocí barevných kukuřičných kousků Fischer Tip zvířátka, různé postavičky, vláček a dokonce i královské koruny a meče. Také jsme si vyzkoušeli vyrábět mýdla, a i když jsme to dělali poprvé, opravdu se nám to povedlo, mýdla byla nejen barevná - červená a fialová, měla různé tvary – jahody, rybičky, srdíčka, sluníčka, kočičky, ale také různé vůně – pomeranč, citrón, vanilka.

Jelikož cesta za pokladem v okolí plném bunkrů děti nadchla, vydali si ti odvážnější v neděli odpoledne do pevnosti Dobrošov. Po sestoupání 176 schodů jsme se dostali do hloubky 40 m. Odměnou za sestup nám byla prohlídka rozsáhlého podzemního komplexu, a protože se nám nikdo nezatoulal ani neztratil, zbývalo nám už jen vyjít 226 schodů na povrch.

V pondělí dopoledne se rozdávaly dětem diplomy a odměny a do oběda ještě někteří vyrazili na prohlídku nedaleké dělostřelecké tvrzi Skutina. Po obědě už všichni odjížděli plni zážitků z nabitého víkendu do svých domovů.

Rekreační zařízení v Dlouhých Rzech má kapacitu 180 lidí a my měli to štěstí, že tam s námi pobývalo i sdružení pejskařů, kteří se celý den věnovali jejich výcviku.  Ve volných chvílích jsme tak mohli sledovat nejen výcvik poslušnosti psů, ale také výcvik útoku.

Tento, v pořadí šestý, víkendový pobyt rodin se zdravotně postiženými dětmi by se nemohl uskutečnit bez podpory Krajského úřadu Královehradeckého kraje z jehož zdrojů je financován materiál na tvořivé dílny a ostatní program, sponzorského daru Tabák – Hátlová a všech, kteří přispěli dobrovolných vstupným na akci: Rozloučení se školním rokem aneb Hurá do cirkusu, kterým tímto ze srdce děkujeme. Bohužel se nám nepodařilo sehnat dost prostředků, a tak si část nákladů na ubytování museli členové hradit sami, což pro některé byla taková zátěž, že museli na poslední chvíli svoji účast zrušit, což nám bylo velmi líto, a tak bychom Vás chtěli poprosit o finanční pomoc při financování podobných akcí č. účtu 236278404/0300. Veškerý chod klubu je zajišťován dobrovolníky bez nároku na jakoukoliv finanční odměnu, takže všechny finanční prostředky jdou na program pro děti.  

Také bychom Vás chtěli pozvat na Lampiónový průvod, který se bude konat 29.10. 2015 a budeme jako už tradičně vycházet v 18.00 hod od Hořické radnice, půjdeme trasou na kopec Gothard, kde bude na děti čekat strašidýlko Josífek s odměnou a vše zakončíme ohňostrojem.