Jdi na obsah Jdi na menu
 


Piráti v Jilemnici

 Dne 7.5.2014 se vydali pirátští učni na cestu za svým přijetím do „Pirátského bratrstva“ Klubu Maják Hořice. Jeho členové vypluli do podkrkonoškého městečka Jilemnice v rámci svého již v pořadí pátého psychorehabilitačního pobytu pro zdravotně postižené děti Klubu Maják Hořice o.s.

 Dne 7.5.2014 se vydali pirátští učni na cestu za svým přijetím do „Pirátského bratrstva“ Klubu Maják Hořice. Jeho členové vypluli do podkrkonoškého městečka Jilemnice v rámci svého již v pořadí pátého psychorehabilitačního pobytu pro zdravotně postižené děti Klubu Maják Hořice o.s.

A co se to vlastně dělo: od 7.5. do neděle 11.5.2014 pod dohledem „Pirátského bratrstva“Klubu Maják Hořice o.s. byla prověřována statečnost, zručnost, důvtip a vše ostatní, co musí správný pirát mít, aby obstál na moři. Děti musely prokázat nejen, že si poradí, když se jim roztrhají plachty, ale že si je umí i ozdobit, a tak malovaly na hedvábí. V rámci dalších zkoušek zručnosti a fantazie tvořily ze zažehlovacích korálků a vodou slepovacích korálků. Vlastní loď si stavěly z dílků k lepení FischerTip a kromě lodí, pirátů, pokladu, vznikali i draci, vlaky a různá zvířátka. Aby viděly i za černočerné noci, dělaly si děti gelové svíčky.

Počasí se vydařilo, a tak byl naplánován výlet za poznáním o tom, jak vznikají poklady. V Poniklé ve firmě RAUTIS byla objevena výrobna vánočních ozdob, děti se zde seznámily nejen s výrobou, stříbřením, barvením a vývojem ozdob, ale také se něco dozvěděly o historii. Nakonec si takovou korálkovou vánoční ozdobu udělaly sami. Nedeštivé počasí pokračovalo i v následujících dnech, a tak se v pátek odpoledne děti rozdělily do tří pirátských družstev a s mapou začaly hledat poklad. Že to nebylo nic jednoduchého, bylo jasné hned u první indicie, kde děti zjistily, že úkoly, které mají udělat jsou zašifrované. Nakonec to zvládla všechna tři družstva a úspěšně se dostala k poslednímu úkolu, a to najít klíče v pirátském, pěkně uleželém, slizu. Jelikož všichni prokázali, že si poklad opravdu zaslouží, o truhlu sladkostí se spravedlivě rozdělili.

A jestli není i nějaký poklad v Bozkovských dolomitových jeskyních, děti zjišťovali přímo na místě. Prohlídka se nejen dětem moc líbila, shlédly jezero s velbloudem a krokodýlem, ale také kosmonauta, pirátskou loď, čokoládovou skálu a po cestě z jeskyně do přístavu se ještě rozhlédly po kraji ze soukromé Rozhledny U borovice.

Poslední večer byl připraven pro všechny Pirátský bál. Děti si zatancovaly, prokázaly svou zručnost a důvtip v několika soutěžích a vše zakončily papírovou bitvou, kterou přežily všichni piráti bez úhony.

Všechny děti prokázaly, že mají odvahu, zručnost i vytrvalost a tak byly v neděli 11.5.2013 přijati do řádu „Pirátského bratrstva“ Klubu Maják Hořice a mohou tedy provozovat pirátské řemeslo.

Byly to opravdu nabité čtyři dny, ze kterých si děti odvážely nejen svoje výrobky, ale také plno zážitků. A dospělí členové byli moc rádi, že se nám opět podařilo zorganizovat pobyt, kterého se zúčastnily rodiny se zdravotně postiženými dětmi, ale i rodiny se zdravými dětmi, což nejvíce přispívá k integraci handicapovaných. Získávání prostředků na financování akcí našeho klubu je v dnešní ekonomické situaci čím dál tím složitější, a tak bychom chtěli moc poděkovat za finanční podporu, bez které by se náš pobyt nemohl uskutečnit a to firmám: LINDR CZ s.r.o. Sadová, AUTO-MOTO BUREŠ Hořice, Tabák – Hátlová Hořice, KŘÍŽ RECYCLING, s.r.o. Roztoky. A také Královéhradeckému kraji, který se podílí na financování našeho projektu „My se nenudíme 2014“.

Další informace o našem občanském sdružení se můžete dozvědět na www.klubmajak.cz ,kde budete mít možnost se podívat fotky z pirátského pobytu. Pokud byste chtěli naši činnost podpořit finančním darem, č. účtu je 236278404/0300. Za Vaši pomoc předem děkujeme.

A pokud zatoužíte po vlastním pokladu, tak určitě přijďte 21.6.2014 od 14.00 hodin do Smetanových sadů v Hořicích na Rozloučení se školním rokem, aneb hurá za pirátským pokladem.

 

Za Klub Maják Hořice

Helena Hindrová

 

Náhledy fotografií ze složky Květen 2014 - Víkendový pobyt Jilemnice