Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maják v Českém ráji

           Jak všichni víme, Český ráj je plný strašidel, vodníků, čarodějnic a jiné strašidelné havěti, a právě proto se členové Klubu Maják Hořice o.s. vydali na svůj, v pořadí, již čtvrtý psycho-rehabilitační pobyt pro zdravotně postižené děti právě tam.

Jak všichni víme, Český ráj je plný strašidel, vodníků, čarodějnic a jiné strašidelné havěti, a právě proto se členové Klubu Maják Hořice o.s. vydali na svůj, v pořadí, již čtvrtý psycho-rehabilitační pobyt pro zdravotně postižené děti právě tam.

 

A co se to vlastně dělo: 8.5.2013 se všichni sjeli do penzionu Bartošova pec, kde až do neděle 12.5.2013 pod dohledem Strašidelného kongresu Klubu Maják Hořice o.s. skládali strašidelné učňovské zkoušky. Úkolů bylo opravdu požehnaně, děti musely prokázat svoji zručnost při tvořivých dílnách, které se konaly vždy dopoledne. V rámci zkoušek zručnosti si děti malovaly skleněné misky, dělaly pískové obrázky nebo čarovaly s koupelovou solí a barvami. Pro klidný spánek si vytvořily magické lapače snů. Samozřejmostí je také zdatnost, tu musely prokázat na cestě do Dolánek, kde si prohlédly Dlaskův statek s jeho expozicí „Už mou milou do kostela vedou“. Děti tak měly možnost seznámit se s obyčeji tradiční venkovské svatby na přelomu 19. a 20. století. Další částí zkoušky zdatnosti byla střelba z luku na terč a asi nejnáročnější, ale také s největším jásotem byla přijata zkouška v podobě miniraftingu. S hrdostí musím napsat, že při vodní bitvě neutrpělo žádné mužstvo ztráty na životech, jen oblečení se uchránit suché nepodařilo.

 

Na chvíli nám nepřálo počasí, ale to byla ta pravá chvíle, aby děti prokázaly, jakou mají schopnost rozpoznat, z čeho všeho se dají vařit lektvary, a že to se zavázanýma očima nebylo vždy jednoduché, o tom se můžete klidně přesvědčit sami doma. Vždyť si zkuste, které potraviny, co naleznete doma v kuchyni, rozeznáte jen po chuti, když je nevidíte. Ono to sice jednoduše zní, ale tak lehké to není. Samozřejmostí musel být i Strašidelný ples a sešla se tam opravdu všechna strašidla i kouzelné bytosti. Poslední zkouškou byla stezka odvahy a i tu zvládli všichni. Jelikož všechny děti udělaly zkoušky na výbornou, obdržely v neděli 12.5.2013 „Certifikát o složení strašidelných učňovských zkoušek“.

 

Bylo to opravdu nabitých pět dnů, ze kterých si děti odvážely nejen svoje výrobky, ale také plno zážitků. A my jsme moc rádi, že se nám opět podařilo zorganizovat pobyt, kterého se zúčastnily rodiny se zdravotně postiženými dětmi, ale i rodiny se zdravými dětmi, což nejvíce přispívá k integraci handicapovaných. Získávání prostředků na financování akcí našeho klubu je v dnešní ekonomické situaci čím dál tím složitější, a tak bychom chtěli moc poděkovat za finanční podporu, bez které by  se náš pobyt nemohl uskutečnit a to firmám: LINDR CZ s.r.o. Sadová, AUTO-MOTO BUREŠ Hořice, Tabák – Hátlová Hořice, KŘÍŽ RECYCLING, s.r.o. Roztoky.  A také Královéhradeckému kraji, který se podílí na financování našeho projektu „My se nenudíme 2013“.

 

Další informace o našem občanském sdružení se můžete dozvědět na www.klubmajak.cz ,kde budete mít možnost se podívat fotky ze strašidelného pobytu. Pokud byste chtěli naši činnost podpořit finančním darem, č. účtu je 236278404/0300.  Za Vaši pomoc předem děkujeme.

                                                                                                         Za Klub Maják Hořice o.s.

                                                                                                                     Helena Hindrová

 

 

Náhledy fotografií ze složky Květen 2013 - Víkendový pobyt Český ráj