Jdi na obsah Jdi na menu
 


Občanské sdružení Klub Maják Hořice se představuje

Stalo se již tradicí, že v rámci oslav svátků jara pořádá naše sdružení velikonoční turnaj v bowlingu. Letošní rok nebyl výjimkou: v sobotu 3. 4. 2010 bowlingová hala restaurace U Maxe v Ostroměři praskala ve švech.

 

   Stalo se již tradicí, že v rámci oslav svátků jara pořádá naše sdružení velikonoční turnaj v bowlingu. Letošní rok nebyl výjimkou: v sobotu 3. 4. 2010 bowlingová hala restaurace U Maxe v Ostroměři praskala ve švech. Je nás totiž již 51 členů, z toho 28 dětí - tzn. 28 registrovaných členů a z nich více než polovina má nějaký zdravotní problém od alergií, astmatu a ortopedických vad, až po velmi těžce zdravotně postižené děti a mládež. Soutěžní klání se opět odehrávalo mezi dvěma družstvy, tvořených společně dětmi zdravými i dětmi s postižením. Ty zdravé se učily, jak nenásilnou formu pomáhat těm s větším postižením, které se zase snažily zdravým co nejvíce vyrovnat. Jejich vzájemné ovlivňování bylo zajímavé pozorovat, jen jejich popis by vydal na naučnou příručku. Zkrátka taková je integrace se vším všudy, prospěšná pro obě strany. Právě nenásilná a spontánní spolupráce, kdy si navzájem pomáhají zdraví jedinci a  osoby s postižením, je vlastně skutečná integrace a vyplnění evidentní velké mezery ve společných volnočasových aktivitách, což je i hlavním cílem našeho nově založeného Klubu Maják.  Které z družstev vyhrálo, není důležité, vítězi se stali všichni!  

   V nejbližší době se budou konat další dvě akce, určené zatím pouze pro členy sdružení: Dětský den na koupališti v Třebnouševsi dne 6.6. 2010 a prodloužené víkendové stanování v Tereziných Darech první prázdninový týden. Divíte se, že s dětmi s postižením se dá stanovat? Ano! I děti s nejtěžším postižením nemusí být za určitých podmínek ochuzeni o zážitek spát pod stanem. Proto jsme se rozhodli (po úspěšné loňské generálce) dopřát toto dobrodružství našim malým členům, doplněné o odpolední soutěžení, večerní zpívání u táboráku, což bude vlastně muzikoterapie a následně stezku odvahy. 

   Další akcí, kterou organizuje sdružení, tentokrát nejen pro své členy, ale i pro širokou veřejnost, je akce nazvaná „Rozloučení se školním rokem aneb hurá na prázdniny“, určené pro všechny děti. Jedná se o zábavné soutěžní odpoledne dne 26.6.2010 od 14 hodin ve Smetanových sadech Hořicích. Děti se budou moci přijít „připravit na prázdniny“- zaskákat si na obří trampolíně, na každém z 9 stanovišť splnit jeden úkol, budou si moci vlastníma rukama vytvořit výrobek a bude na ně čekat překvapení v podobě vystoupení. Za úspěšné absolvování celé trasy bude na děti čekat odměna v podobě sladkostí a malých  upomínkových předmětů.

   Víc neprozradím, přijďte se podívat a užít si sobotní odpoledne se svými dětmi.  

                                                      Klub Maják Hořice, o.s. Helena Hindrová