Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podzimní psycho-rehabilitační pobyt Klubu Maják Hořice

Dne 9.9.2010 se v odpoledních hodinách začaly rodiny členů Klubu Maják Hořice sjíždět ke svému II. psycho-rehabilitačnímu pobytu rodin se zdravotně postiženými dětmi.  Pobyt se tentokrát uskutečnil v překrásném areálu Pardubických chat u Kořenova v Jizerských horách. Pobytu se zúčastnilo celkem 49 členů klubu.  

Dne 9.9.2010 se v odpoledních hodinách začaly rodiny členů Klubu Maják Hořice sjíždět ke svému II. psycho-rehabilitačnímu pobytu rodin se zdravotně postiženými dětmi.  Pobyt se tentokrát uskutečnil v překrásném areálu Pardubických chat u Kořenova v Jizerských horách. Pobytu se zúčastnilo celkem 49 členů klubu. Částečně bezbariérový objekt splňoval naše požadavky. Rovněž ochotný a vstřícný personál včetně p. vedoucího, který respektoval specifické potřeby dětí se zdravotním postižením (např. diety, mletá strava, přikrývky navíc, atd.) a dotvářel tak obraz mimořádně povedeného, nezapomenutelnými zážitky nabitého pobytu. Vždyť komu se poštěstí navštívit Roztocký mlýn, kterým nás provázel a poutavými historkami bavil syn bývalého mlynáře. Vysvětlil nám podstatu fungování mlýna, mletí obilí, spustil některé dochované části a na modelu nám přiblížil, jak za doby jeho dětství vše probíhalo. Děti se zde setkaly s vodníkem, mluvící čarodějnicí i s čertem Roháčkem. Po prohlídce mlýna čekalo na děti ještě jedno příjemné překvapení v podobě vesele praskajícího ohníčku, na kterém jsme si opekli buřty. Po večeři p.vedoucí zařídil promítání pohádky O Krakonošovi. V momentě, kdy pohádka končila a filmový Krakonoš se začal loučit se stalo něco neuvěřitelného: přišel mezi nás skutečný Krakonoš! Po překonání počáteční nervozity děti bystře odpovídaly na Krakonošovy zvídavé otázky a spontánně s ním komunikovaly. Dokonce se mohly s „Pánem našich hor“ vyfotit. Po zhruba hodinovém povídání s Krakonošem, byla na závěr připravena diskotéka, kterou si děti dlouho dopředu přály. Vyvedla se úžasně. Téměř celé sobotní odpoledne jsme strávili jízdou na koni (hipoterapií), o niž byl obrovský zájem. Hipoterapie je léčebná metoda, která využívá přenosu pohybových impulzů z koňského hřbetu na klienta, který tak stimuluje koordinaci, rovnováhu a vzpřimování. V kombinaci s překrásnou přírodou okolo a pozitivně naladěnými dětmi jsme zorganizovali několik sportovních soutěží, např. závody na koloběžkách, příp. na invalidních vozících, hod na cíl, překážková dráha, skládání puzzlí. Po setmění čekalo na děti další překvapení - stezka odvahy a následné pouštění podepsaných létajících lampionů. Na každém ze tří dopoledních bloků byl připraven program v klubovně, tj. tvůrčí dílny, při kterých děti musely zapojovat fantazii, barevné a estetické cítění, učily se přesnosti, vytrvalosti a sebeovládání. Vyrobily si obrázek technikou decoupage, ozdobily polštářek textilními barvami nebo pomocí savování. Jemnou motoriku si zkoušely rozhýbat a procvičovat pletením pedigu. Vše samozřejmě za menší či větší pomoci šikovných maminek nebo tatínků, kteří si ve večerním volnu mohli vyzkoušet techniku encaustic (malování voskem). Jelikož máme opravdu šikovné děti, tak jsme se rozhodli podpořit naší činnost účastí na vánočních trzích a budeme rádi, když si přijdete výrobky naše a především našich dětí prohlédnout nebo i zakoupit.

Tento, v pořadí již druhý víkendový pobyt rodin se zdravotně postiženými dětmi by se nemohl uskutečnit bez laskavé podpory MěÚ Hořice, menších dárců a sponzorů, kterým tímto ze srdce děkujeme.

V závěru bych chtěla poukázat na skutečnost, že přestože patří naše město k těm menším, a náš klub zde organizovaně působí pouhopouhý rok, máme širokou členskou základnu, povedené akce pro veřejnost (např. Rozloučení se školním rokem), nasmlouvané rehabilitační plavání v místním bazénu a spoustu a spoustu plánů do budoucna. Začínáme např. s pravidelnými tvůrčími dílnami pro děti a mládež se zdravotním postižením, dále se vzdělávacími akcemi pro rodiče, již zmíněnou účastí na vánočních trzích, apod. A to vše s jediným a jasným cílem: pomoci v integraci zdravotně znevýhodněným dětem do běžného kolektivu potažmo celé společnosti.

                                                                                  www.klubmajak.estranky.cz   

                                                                                         Helena Hindrová